Ontdek ons aanbod

particulieren

Mobiliteit

Een autoverzekering afsluiten die je burgerlijke aansprakelijkheid dekt is in België wettelijk verplicht voor elk motorrijtuig dat op de openbare weg komt. Deze verzekering vergoedt de schade die jij of iemand anders door het gebruik van een motorrijtuig aan anderen toebrengt. Ook indien je een aanhangwagen gebruikt, let je er best op dat die verzekerd is.

De motorverzekering volgt grotendeels de regels die voor de autoverzekering gelden, al zijn er ook verschillen.

De tariferingswijze is anders: zo gelden de bonus-malusregelingen die bij auto’s worden toegepast niet voor tweewielers, aangezien deze laatste minder ongevallen veroorzaken.

Daarentegen is een verzekering tegen ongevallen met lichamelijke schade bij de bestuurder van een tweewieler zeer aanbevolen.

Verzekeringsondernemingen die fietsen verzekeren, bieden de keuze uit vier soorten dekkingen: materiële schade, lichamelijke schade van de fietser, een diefstalwaarborg en pechverhelping. Er is een waaier aan producten te vinden, hetzij als globale formule met al deze dekkingen, hetzij als afzonderlijke waarborgen, eventueel te combineren naargelang de behoeften van de verzekeringnemer.

De bijstand aan voertuigen zorgt voor pechverhelping ter plaatse indien mogelijk of het slepen van het voertuig bij panne of een ongeluk. Sommige verzekeringen stellen ook een vervangingswagen ter beschikking. Die waarborgen zijn een aanvulling op je verplichte BA Autoverzekering en valt ook buiten de omniumverzekering.

Woning

De brandverzekering wordt ook wel woningverzekering genoemd omdat zij veel meer dan alleen maar brand dekt.

Dankzij een woningverzekering kun je de gevolgen van een schadegeval dat je woning of inboedel treft het hoofd bieden. Al staat de branddekking centraal in de woningverzekering, deze verzekering dekt ook andere schade aan je woning en inboedel.

Bovendien dekt ze je burgerlijke aansprakelijkheid wanneer derden door je woning of inboedel schade zouden lijden. Denk bijvoorbeeld aan een dakpan die loskomt.

Bij bouw of verbouwing is veel geld gemoeid. Een goede dekking is dus van groot belang. Daarom bestaat er een speciale verzekering voor werven, de zogenaamde verzekering “Alle bouwplaatsrisicio’s”, kortweg ABR-verzekering.

Zo’n ABR-verzekering zorgt dat je als bouwheer of eigenaar maximaal beschermd bent en je niet te veel zorgen moet maken over wie aansprakelijk is voor schade.

Er zijn immers heel wat mensen aan het werk en die kunnen allemaal fouten maken. Bovendien kan de schade erg verschillend zijn: schade aan de (toekomstige) woning zelf door een brand, door weersomstandigheden, maar ook schade bij anderen, zoals de buren in een aanpalende woning, enzovoort.

Vrije tijd

Er bestaan tijdelijke reisbijstandsovereenkomsten en overeenkomsten die geldig zijn voor een jaar.

Ze kunnen je een in de tijd beperkte waarborg bieden voor een specifieke reis of  dekking bieden gedurende het hele jaar, ongeacht het aantal reizen of de duurtijd van de reizen die je onderneemt.

Gezondheid

De hospitalisatieverzekering vergoedt de kosten van een verblijf in het ziekenhuis en een aantal andere kosten.

Deze verzekering maakt deel uit van de aanvullende ziektekostenverzekeringen omdat ze de kosten helemaal of gedeeltelijk betaalt die de patiënt normaal zelf zou moeten betalen nadat het ziekenfonds is tussengekomen.

In de meeste gevallen is er een vrijstelling of franchise voorzien. Dat wil zeggen dat je als verzekerde zelf een deel van de kosten moet dragen.

Een individuele ongevallenverzekering biedt financiële bescherming bij een ongeval in de privésfeer. Bijvoorbeeld wanneer je thuis van de trap valt.

Een verzekering gewaarborgd inkomen biedt een inkomensgarantie in geval van arbeidsongeschiktheid. Het is mogelijk om een dergelijke verzekering aan te gaan tot de pensioenleeftijd of, indien je dat wenst, voor een bepaalde, beperkte periode.

Je kan zelf een verzekering gewaarborgd inkomen aangaan maar het kan ook dat jouw werkgever een contract heeft voor zijn personeel, waar jij deel van uitmaakt.

Een verzekering gewaarborgd inkomen is er voor wie financiële zekerheid wil voor het geval hij (een deel van) zijn inkomen zou verliezen als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Anders gezegd, deze verzekering geldt niet voor mensen die geen beroepsinkomen hebben, zoals een huisman of -vrouw of een rentenier.

Een schuldsaldoverzekering is een vorm van een overlijdensverzekering. Wanneer je een woonkrediet aangaat, zal de bank (of andere financiële instelling bij wie je leent) je vragen zo’n verzekering af te sluiten, hoewel dat niet wettelijk verplicht is.

Een schuldsaldoverzekering betaalt het openstaande bedrag van de lening helemaal of gedeeltelijk terug aan de bank als je zou overlijden voor de lening volledig afgelost is. Zo moeten je partner – of je erfgenamen –  niet instaan voor de verdere aflossing van de hypothecaire lening en blijven zij gespaard van deze financiële zorgen.

Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheidsverzekering, of ook wel “familiale verzekering” genoemd, is een verzekering die je beschermt tegen de financiële gevolgen van schade die jijzelf, je gezinsleden of je huisdieren aan derden veroorzaken. Dit kan zowel gaan om materiële schade als letselschade. Een klein voorval zoals je hond die de voortuin van de buren vernielt of je kind dat een ruit intrapt met de bal tijdens het voetballen, is snel gebeurd. Handig dus om goed verzekerd te zijn.

De familiale BA-verzekering (BA staat voor burgerlijke of burgerrechtelijke aansprakelijkheid), beter gekend als de familiale verzekering, de gezinsverzekering of de verzekering privéleven, vergoedt de schade waarvoor je in je privéleven burgerlijk aansprakelijk bent wanneer die schade aan een derde veroorzaakt is, in beginsel buiten jouw contractuele verplichtingen. In de praktijk gaan veel BA-verzekeraars echter verder dan het zuivere privé-leven en regelen ze toch sommige aspecten van het professioneel of contractueel leven.

Fiscaal sparen

Begin tijdig met het plannen van jefinanciële toekomst. Hierbij kan een vroegtijdige start met pensioensparen zeker helpen. Pensioensparen levert niet alleen zekerheid op voor de toekomst, maar ook een fiscaal voordeel. Pensioenopbouw kan via je werkgever vaak ook voorzien worden door een groepsverzekering.

Wie aan pensioensparen doet, bouwt voor zichzelf een extra pensioen op. Wat je stort geeft bovendien recht op een fiscaal voordeel: je kan het dus fiscaal in mindering brengen via de personenbelasting. 

Het geld dat je spaart, wordt belegd in een pensioenspaarfonds of in een pensioenspaarverzekering. Daardoor kan het aangroeien.

Wie aan langetermijnsparen doet, kan een aardig spaarpotje opbouwen voor later door premies te storten in een spaarverzekering. Net zoals bij pensioensparen kan je genieten van een fiscaal voordeel. Het bedrag dat je jaarlijks maximaal kan inbrengen in je belastingen, hangt af van jouw beroepsinkomsten.

Niet-fiscaal sparen

We willen allemaal bepaalde dromen of projecten realiseren. Om deze toekomstige projecten te financieren, kunt u via het niet-fiscaal sparen  geleidelijk aan een kapitaal opbouwen. Of u kunt uw bestaand vermogen spreiden en op zoek gaan naar een potentieel hoger rendement.

Niet-fiscaal sparen is een levensverzekering bestaande uit een combinatie van een door de verzekeringsonderneming gegarandeerd rendement (tak 21), en/of een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23).